ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ НА РИНКУ ДОРОГОЦІННИХ МЕТАЛІВ - Рудінська, О. В.; Яковлєв, О. І.; Барон, Р. Д. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2019)
Ринок дорогоцінних металів є одним з важливих чинників ефективного функціонування національної економіки. В Україні він відповідає за функцію накопичення дорогоцінного металу в державному резерві та дає можливість брати участь у операціях на світовому ринку дорогоцінних металів; що є особливо важливим в умовах глобалізації та євроінтеграції. Метали, дорогоцінні та напівдорогоцінні каміння є специфічними об’єктами обміну й торгівлі. Законодавством визначається, що дорогоцінними металами вважаються золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напів-фабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо). Усі названі метали складають особливу ціннісну групу. Це проявляється не лише у фінансовому, але й у історико-культурному аспекті. Фінансова цінність підсилюється обмеженістю даних видів металів, їх складовою у золотовалютних резервах країни, що суттєво впливає на конкурентні позиції в глобальному масштабі, бо саме дорогоцінні метали, дорогоцінні та напівдорогоцінні каміння можна у будь-який момент використати для регулювання платіжного дисбалансу, здійснення міжнародних платежів на державному рівні та для захисту заощаджень на рівні суб’єктів господарювання і населення. Метою цієї статті є дослідження інноваційних підходів щодо управління активами на ринку дорогоцінних металів та каменів; висвітлення основних етапів розвитку операцій з дорогоцінними металами в Україні; дослідження сучасного стану менеджменту операцій з дорогоцінними металами і камінням та перспективних напрямів його розвитку.