ДОСЛІДЖЕННЯ ПРЕДМЕТНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ СТРАТЕГІЧНОГО ПРОЦЕСУ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Шеремет, О. О. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2019)
У статті досліджуються теоретико-методологічні підходи до предметної спрямованості стратегічного процесу у харчовій промисловості. Обґрунтовано, що системною метою суб’єктів харчової промисловості, які функціонують у відповідних умовах конкуренції є придушення флуктуаційних явищ, тобто протидія загрозам і викликам з боку зовнішнього і внутрішнього макроекономічного середовища, посилення стійкості внутрішньогалузевої соціально-економічної системи. Встановлено, що предметом економічної стратегії у харчовій промисловості повинна бути економічна безпека її суб’єктів господарювання. Зниження або усунення суб’єктів господарювання від участі в багатьох сферах внутрішньогалузевої життєдіяльності формує колосальні економічні ризики (загрози) на найближчу та віддалену перспективу розвитку харчової промисловості. З метою забезпечення соціально-економічного розвитку у харчовій промисловості повинна бути розроблена та введена в дію внутрішньогалузева соціально-економічна політика, яка забезпечить зростання основних індикаторів у національному макроекономічному середовищі. Визначені основні сфери стратегічно-орієнтовної економічної безпеки національної економіки та її сегментних складових. Автором запропоновано для забезпечення стратегічного планування в системі економічної безпеки пропонується використовувати класифікаційні ознаки резервів потенційної можливості національного макроекономічного середовища. Сформовано систему інформаційного забезпечення стратегічного дослідження у макроекономічному середовищі.