ВЗАЄМОДІЯ МАКРО- І МІКРОРІВНІВ ПРИ ФОРМУВАННІ ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Маркіна, І. А.; Шульженко, І. В.; Сьоміч, А. А. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2020)
В статті обґрунтовано зростаючу роль економічної безпеки на всіх рівнях господарювання. Доведено, що кожен з рівнів управління: макро-, мезо- та мікрорівень, зобов’язані мати свої інструменти в досягненні поставлених цілей  формування та забезпечення  економічної безпеки. Встановлено, що найбільш поширеним трактуванням економічної безпеки на макрорівні є визначення її як стану економіки, при якому забезпечується достатньо високе і стійке економічне зростання; ефективне задоволення економічних потреб; контроль держави за рухом і використанням національних ресурсів; захист економічних інтересів країни на національному і міжнародному рівнях.  Економічна безпека на мікрорівні розглядається як результат інтеграції різних видів і напрямків діяльності організації на основі збалансованого поєднання організаційних, економічних, соціальних та інших факторів, при якому забезпечується захист економічних інтересів представників усіх зацікавлених сторін і створюються умови для подальшого організаційного зростання, збільшення бізнесу, підвищення якості життя працівників, забезпечення стійкості розвитку організації і її збереження як цілісного утворення. На основі наведених визначень сутності економічної безпеки її складових, суб’єктів та об’єктів, ключового функціоналу на макрорівні та макрорівні, розроблено модель взаємодії макро- і мікрорівнів економічної безпеки, яка передбачає симбіоз організаційно-економічних механізмів та систем управління економічною безпекою як на рівні підприємства так і на рівні держави.