АДАПТАЦІЯ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО ДОСВІДУ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ПРИБУТКУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кошельок, Г. В.; Горлова, О. П. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2023)
Тема пошуку шляхів підвищення прибутку є найбільш гострою для підприємств, які працюють на ринках з високою інтенсивністю конкуренції зі швидкою мінливістю попиту. Таким є ринок роздрібної торгівлі. Найбільш впевнено на ньому почуваються крупні ритейлери, але навіть вони мають постійно шукати нові шляхи покращення фінансових результатів. Мета даної статті полягає у визначенні шляхів підвищення прибутку торговельних підприємств на основі адаптації сучасного світового досвіду. Зазначено, що з метою покращення управління фінансовими результатами підприємства повинні збагачувати методику планування, контролю та аналізу різними показниками фінансових результатів. Досліджено сучасні глобальні тенденції розвитку крупних ритейлерів. Для порівняння шляхів розвитку зарубіжних та вітчизняних крупних ритейлерів обрано одну з найбільших торгових компаній України, яка за своєю структурою має багато зарубіжних аналогів – ТОВ «Епіцентр К». Запропоновано концепції технологій, спрямованих на зростання прибутку ТОВ «Епіцентр К».