ОЦІНКА ІННОВАЦІЙНИХ ЗАСАД ПОВОЄННОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - Шмулевич, П. В.; Максименко, О. П.; Компанієць, А. А. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2023)
У статті досліджено проблематику інноваційного розвитку туристичної діяльності на рівні територіальних громад в сучасних реаліях української децентралізації та перспективної повоєнної відбудови. Проаналізовано туристичний потенціал трьох територіальних громад півдня України, за адаптованою методикою Community Capitals Framework з метою індексації трьох основних типів капіталу, які є засадничими для формування інноваційних туристичних продуктів: інфраструктурного, культурного, природного. Дві із досліджених громад залишаються тимчасово окупованими на час завершення дослідження, яке було розпочато до повномасштабної війни 2022 року. Надано оцінку та способи вирішення основних проблем або перешкод для розвитку інноваційної туристичної діяльності в територіальних громадах в повоєнний період. Запропоновано новий підхід до визначення найбільш інноваційного для окремої громади виду туризму, який слід розвивати в контексті досягнення цілей сталого розвитку та в рамках формування стійких туристичних потоків і самоврядних туристичних дести- націй. Рекомендовано громадам розвивати визначені типи капіталів в рамках повоєнної відбудови.