Сучасні умови функціонування будівельних компаній м. Одеса - Ракевич, С. М.; Церковна, А. В.; Орлова, Н. В. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2021)
Метою дослідження, проведеного у статті, є розгляд сучасних тенденцій функціонування та розвитку будівельних компаній міста Одеси. Проаналізовано групи забудовників на цьому ринку, напрями їх спеціалізації Основна увага приділяється конкурентним перевагам лідерів галузі. Виділено такі чинники, як рівень витрат, закупівельні ціни на будматеріали, товарний кредит, якість будівництва, наявність системи стратегічного планування, можливість доступу до найбільш ліквідних ділянок забудови, високі рекламні витрати, імідж компанії серед споживачів. Високий рівень залежності будівельних підприємств від факторів зовнішнього середовища вимагає особливої уваги до ризиків, пов’язаних зі змінами у зовнішньому середовищі бізнесу, які здатні істотно вплинути на зміну структури будівельної галузі в довгостроковому періоді.