СУЧАСНІ ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ У ПРОСУВАННІ ПОСЛУГ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - Бурак, В. Г.; Тюхтенко, Н. А. (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2023)
У статті досліджено теоретичні й методологічні аспекти застосування інтерактивних технологій управління у просуванні послуг підприємствами готельно-ресторанного бізнесу. Наголошено, що Індустрія 4.0 основний акцент спрямовує на перетворення ланцюга створення вартості засобами «розумних технологій», Індустрія 5.0 на потрійний вплив – економічний, екологічний та соціальний з ESG акцентом і балансом (довкілля, соціальна сфера та управління). Висвітлено потреби для підприємств готельно-ресторанного бізнесу, які ведуть конкурентну боротьбу за споживачів в умовах Індустрій 4.0 та 5.0, прагнучі розробити та надати унікальні послуги з використанням усіх можливих сучасних технологій управління: інтерактивних, цифрових, мультимедійних, івент-менеджменту тощо. Актуалізується цифровізація готельно-ресторанного бізнесу, котра відбувається завдяки впровадженню підприємствами, організаціями, закладами комплексу цифрових технологій та процесів. Основні з них ототожнені з використанням QR-кодування, наданням споживачам цифрової інформації через електронні пристрої, здійсненням дистанційного спілкування із замовниками послуг через спеціалізовані веб-сайти, сторінки в соціальних мережах, спеціалізовані мобільні застосунки, спеціалізовані чат-боти, застосуванням спеціальних інформаційних програм управління закладом, електронної оплати послуг тощо. Проаналізовано досвід використання розумних цифрових технологій. Визначено, що для підприємств готельно-ресторанного бізнесу актуальним є застосування таких цифрових технологій: соціальних медіа, великих баз даних, е-комерції, інтернету речей (ІОТ), роботизації, штучного інтелекту, адитивних технологій (3D-друку), блокчейну, біометричних технологій тощо.