ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ НА РИНКАХ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

  • О. П. Радченко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2413-9998.2022.2(51).274369

Ключові слова:

логістика, логістичні ланцюги, логістична система, аграрний сектор, продовольча безпека

Анотація

У даній статті досліджуються основні тенденції створення та розвитку логістичної концепції в нормальних умовах та в умовах військових дій на території України, де зокрема було проведено аналіз та за його результатами виокремлено основні елементи функціонування логістичних систем для забезпечення конкурентних переваг
суб’єктів аграрної сфери на ринку продовольства. Підкреслено провідну роль ланцюга поставок аграрної продукції у логістиці та розглянуто сценарії його розвитку за умови впливу зовнішніх чинників. Водночас виокремлено основні аспекти відновлення ланцюгів постачання з урахуванням широкомасштабних військових дій на території України в таких ланках, як прозорість у ланцюгу постачання, наявність запасів, реалістичний попит кінцевого споживача тощо. Крім того, доведено, що логістика є одним із ключових елементів розвитку економіки держави загалом і аграрної галузі зокрема. Визначено та доведено, що перспективи розвитку ринку логістичних послуг в Україні безпосередньо залежать від стану економіки країни в цілому. В процесі написання статті було запропоновано власне бачення функціонування та особливості управління логістичними ланцюгами в умовах невизначеності та впливу негативних тенденцій. До таких тенденцій можна віднести: зменшення обсягів експорту та імпорту, через блокаду портів; зміну структури та напрямів логістичних потоків; суттєве збільшення ризиків та непередбачених загроз постачання товарів. Надано власне визначення та охарактеризовано умови функціонування логістичних ланцюгів аграрних підприємств в умовах повномасштабної війни.

Посилання

Agribusiness of Ukraine during the war. Infographic guide [Agribusiness of Ukraine during the war. Infographic guide]. (2022). Vol. 8, URL: https://agribusinessinukraine.com/the-infographics-report-ukrainian-agribusiness-2022/ [In Ukrainian].

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official site of the State Statistics Service of Ukraine]. (2019). Retrieved from : http://ukrstat.gov.ua. [In Ukrainian].

Tiurina, N. M. (2018). Upravlinnia lohistychnymy protsesamy na promyslovykh pidpryiemstvakh [Management of logistic processes at industrial enterprises]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky. – Bulletin ofKhmelnitsky National University. Economic sciences, 5,Vol. 1, Pp. 161-169. [In Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-12

Як цитувати

Радченко, О. П. (2023). ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ НА РИНКАХ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ. Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 21(2(51), 126–136. https://doi.org/10.18524/2413-9998.2022.2(51).274369

Номер

Розділ

Статті