ПРИЙНЯТТЯ ІННОВАЦІЙНИХ МАРКЕТИНГОВИХ РІШЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2413-9998.2023.2(54).293406Ключові слова:
інновація, маркетинг, інноваційні маркетингові рішення, інноваційні підходи, комплекс маркетингу «12Р», підприємства, харчова промисловістьАнотація
Для підвищення конкурентоспроможності, активності інноваційного розвитку, збільшення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості на підприємствах виникає потреба у прийнятті зважених і економічно обґрунтованих інноваційних маркетингових рішень. Харчова наука активно розвиває напрямки маркетингового комплексу, а саме: Product ‒ базується на випуску продуктів спеціального призначення: дієтичного лікувального/профілактичного харчування, харчування для спортсменів дітей, людей похилого віку, вагітних жінок тощо; Price ‒ враховується моніторинг цін у торговельних мережах, аналіз сучасної ринкової кон’юнктури, цін на аналогічну і нову продукцію конкурентів; Place ‒ усунення зайвих ланцюгів (посередників) за рахунок виробництва продукції під власною торговою на замовлення великих роздрібних мереж; Promotion ‒ включає тренд-сеттінг, WOM-технологію, buzz-маркетинг, event-маркетинг, product placement, life-placement, провокаційний маркетинг, entertainment маркетинг, флешмоб, тизер та інші. Представлено розподіл на традиційні та інноваційні підходи у системі маркетингу підприємства, що призводить до появи нових видів маркетингу (латеральний, віртуальний, партизанський, вірусний, нейромаркетинг тощо). Наведені приклади застосування даних видів маркетингу у відомих брендах для впровадження на підприємствах харчової промисловості.
Посилання
Barabanova, V. V., & Bohatyrʹova, H. A. (2022). Innovatsiinyi marketynh [Innovative marketing]. Kryvyi Rih: Vyd. DonNUET. [in Ukrainian].
Moskalenko, V. A., & Ryabchenko, I. S. (2021). Innovatsii yak obiekt marketynhu [Innovation as an object of marketing]. Efektyvna Ekonomika, (8). https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.8.96 [in Ukrainian].
Illyashenko, S. M., & Rud’, M. P. (2018). Osoblyvosti klasyfikatsii marketynhovykh innovatsii [Features of the classification of marketing innovations.] Naukovyi Visnyk Khersonskoho Derzhavnoho Universytetu. Seriia Ekonomichni Nauky, 30(3). ([in Ukrainian].
Rahman, M. S., & Mangushev, D. V. (2016). Marketynhovi innovatsii yak zasib vdoskonalennia bankivskykh posluh v Ukraini [Marketing innovations as a means of improving banking services in Ukraine]. Bulletin of Kharkiv National University named after V. N. Karazin. Series: Economy, (90). [in Ukrainian].
Bondarchuk, O. (2019). Vykorystannia innovatsiinykh marketynhovykh tekhnolohii v turystychnii industrii [Use of innovative marketing technologies in the tourism industry]. Bulletin of the Azov State Technical University, (37). [in Ukrainian].
Ilchenko, T. V. (2021). Osoblyvosti vprovadzhennia innovatsiinoho marketynhu v ahrobiznesi [Peculiarities of implementation of innovative marketing in agribusiness]. Bulletin of the Dnipropetrovsk State Scientific Institute. Economic Sciences, (1(03)). [in Ukrainian].
Guerrilla marketing: what it is, types + 15 examples. (2019, October 28). Roby Business, Ukr. https://xn--90aamhd6acpq0s.xn--j1amh/teoriya/partizanskiy-marketing [in Ukrainian].
Virtualna realnist (VR): pryklady vykorystannia v promyslovosti [Virtual reality (VR): examples of use in industry]. (2018, November 6). IT Enterprise. https://www.it.ua/articles/virtualnaja-realnost-vr-luchshie-praktiki [in Ukrainian].
Neuromarketing: how well-known brands influence buyers. (2018, May 3). Tracklam. https://blog.tracklam.com/nejromarketyng-yak-vidomi-brendy-vplyvayut-na-pokuptsiv/ [in Ukrainian].
Berger, A. (2022). Innovatsiini rishennia pry rozrobtsi kompleksu marketynhu pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti [Innovative solutions in the development of complex marketing of food industry enterprises]. Modern directions of scientific research development: proceedings of the 8th International scientific and practical conference (pp. 874-878). Chicago, USA: BoScience Publisher. [in Ukrainian].
Horash, O., Kokhan, O., & Kambulova, Yu. (2022). Orhanichni kharchovi produkty – zaporuka zdorovia spozhyvachiv [Organic food products – a guarantee of consumer health]. Healthy nutrition from childhood to longevity: state and prospects: materials of the II international scientific and practical multidisciplinary conference, Kyiv, November 24, 2022 (pp. 76–77). Kyiv: NUHT. [in Ukrainian].
Kapinus, L. V. (2021). Fud-dyzain yak marketynhovyi instrument vplyvu na povedinku spozhyvachiv [Food design as a marketing tool for influencing consumer behavior]. Trends in Lean production and packaging of food products: materials of the 10th International Specialized Scientific and Practical Conference, Kyiv, September 15, 2021 (pp. 82–83). Kyiv: NUHT. https://drive.google.com/file/d/15TEqBUhOivWhKdcG3ac46HL0jhULwYj9/view [in Ukrainian].
Akymenko, A. (2020). Shchob svit stav ekolohichnishym – sumskii naukovets i startaper Dmytro Bidyuk pro perspektyvy ekotekhnolohii v Ukraini [To make the world more ecological – Sumy scientist and startup entrepreneur Dmytro Bidyuk about the prospects of eco-technologies in Ukraine]. Media-kolo. https://mediakolo.sumy.ua [in Ukrainian].
Bernovich, P. (2019). Yak marketynh heneruie prybutok [How marketing generates profit]. Leosvit Real Marketing. https://leosvit.com/art/yak-marketyng-generuye-prybutok [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу є авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.