ДОСЛІДЖЕННЯ ПРЕДМЕТНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ СТРАТЕГІЧНОГО ПРОЦЕСУ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

Автор(и)

  • О. О. Шеремет Національний університет харчових технологій, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2413-9998.2019.3(43).184435

Ключові слова:

, стратегічні процеси, економічна безпека, харчова промисловість, макроекономічне середовище

Анотація

У статті досліджуються теоретико-методологічні підходи до предметної спрямованості стратегічного процесу у харчовій промисловості. Обґрунтовано, що системною метою суб’єктів харчової промисловості, які функціонують у відповідних умовах конкуренції є придушення флуктуаційних явищ, тобто протидія загрозам і викликам з боку зовнішнього і внутрішнього макроекономічного середовища, посилення стійкості внутрішньогалузевої соціально-економічної системи. Встановлено, що предметом економічної стратегії у харчовій промисловості повинна бути економічна безпека її суб’єктів господарювання. Зниження або усунення суб’єктів господарювання від участі в багатьох сферах внутрішньогалузевої життєдіяльності формує колосальні економічні ризики (загрози) на найближчу та віддалену перспективу розвитку харчової промисловості. З метою забезпечення соціально-економічного розвитку у харчовій промисловості повинна бути розроблена та введена в дію внутрішньогалузева соціально-економічна  політика, яка забезпечить зростання основних індикаторів  у національному макроекономічному середовищі. Визначені основні сфери стратегічно-орієнтовної економічної безпеки національної економіки та її сегментних складових. Автором запропоновано для забезпечення стратегічного планування в системі економічної безпеки пропонується використовувати класифікаційні ознаки резервів потенційної можливості національного макроекономічного середовища. Сформовано систему інформаційного забезпечення стратегічного дослідження  у макроекономічному середовищі.

Посилання

Shynkaruk, V. I. (Ed.) (1986). Filosofskyi slovnyk [Philosophical Dictionary]. Kyiv : Holov. Red. URE [in Ukrainian].

Poberezhets, O. V. (2016). Teoretyko-metodolohichni ta praktychni zasady doslidzhennia systemy upravlinnia rezultatamy diialnosti promyslovoho pidpryiemstva : monohrafiia [Theoretical, methodological and practical principles of research of the system of management of results of activity of industrial enterprise: monograph]. Kherson : Vydavnytstvo : Hrin D. S. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-16

Як цитувати

Шеремет, О. О. (2019). ДОСЛІДЖЕННЯ ПРЕДМЕТНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ СТРАТЕГІЧНОГО ПРОЦЕСУ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ. Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 18(3(43), 287–304. https://doi.org/10.18524/2413-9998.2019.3(43).184435

Номер

Розділ

Статті